Wet Verbetering Poortwachter
Wet Verbetering Poortwachter(WVP) en Re-integratie
Gezamenlijke verantwoordelijkheid
De werkgever en werknemer zijn samen verantwoordelijk voor de re-integratie van de zieke werknemer. Het is voor beide partijen van belang dat het re-integratieproces zorgvuldig en snel verloopt. Voor de werknemer geldt hoe langer niet gewerkt, des te moeilijker het is om weer aan het werk te komen.
Doel Wet verbetering Poortwachter
Het doel van de Wet Verbetering Poortwachter is de langdurig zieke werknemer zo snel mogelijk te re-integreren. In eerste instantie gaat het om terug in de eigen functie of anders in een passende baan binnen uw bedrijf. Dat wordt Re-integratie Eerste Spoor genoemd. Als na aanpassing van werk(plek) en/of functie het niet mogelijk is de werknemer intern terug te laten keren, wordt externe re-integratie ingezet, ofwel Tweede Spoor. Bijvoorbeeld kan u daarvoor terecht bij ons re-integratiebureau Den Haag, maar ook bij onze andere landelijke spreeklocaties.
Rechten en plichten
De rechten en plichten van zowel de werkgever als de zieke werknemer zijn vastgelegd in de Werkwijzer Poortwachter. De werkgever is gedurende de eerste twee ziektejaren verplicht (een gedeelte) het loon van de werknemer door te betalen. De procesgang van het eerste en tweede ziektejaar wordt beschreven in het stappenplan voor werkgevers, Hierin staat beschreven wie wat wanneer moet doen.
In het kader van de Wet Verbetering Poorwachter is het van belang de reintegratie snel te starten en de benodigde acties tijdig en voldoende in te zetten. Registraties van die acties in het zogenaamde Re-integratieverslag is eveneens van belang. Dit ter voorkoming van kostbare loonsancties van het UWV.
Re-integratiedossier
In het re-integratiedossier worden alle re-integratie inspanningen bijgehouden. Als werkgever en werknemer er samen niet uitkomen, kunnen zij een second opinion aanvragen bij het UWV. Zo’n oordeel aanvragen kan nog tot anderhalf jaar ziekte, zie Deskundigenoordeel
Re-integratieverslag
Als alle inspanningen niet geleid hebben tot het vinden van een passende baan intern of extern, kan de werknemer een WIA-aanvraag doen. Op basis van het re-integratieverslag oordeelt het UWV of de aanvraag WIA-uitkering in behandeling genomen zal worden. Het re-integratieverslag bevat alle informatie die met de re-integratie van de werknemer te maken hebben.
Sancties UWV
Als na 2 jaar ziekte nog geen succesvolle re-integratie heeft plaatsgevonden zal het UWV oordelen of er sprake is van voldoende inspanning bij partijen. Onvoldoende inspanning kan leiden tot loonsancties van het UWV.
Bezoeklocaties per provincie:
Postadres:
Irenestraat 6
2351 GL Leiderdorp
Noord Holland
Van Eeghenlaan
Amsterdam
Westerdok
Amsterdam
Ijsbaanpad
Amsterdam
Van der Kaaijstraat
Alkmaar
Zuid Holland
Westersingel
Rotterdam
Raamweg
Den Haag
Sisalbaan
Leiderdorp
Wijnhaven
Rotterdam
Stationstraat
Vlaardingen
Baaneweer
Sliedrecht
Utrecht
Nieuwe Gracht
Utrecht
Europalaan
Utrecht
Arnhemseweg
Amersfoort
B. Lambooylaan
Hilversum
Noord Brabant
Hurksestraat
Eindhoven
Bucht
Bergeijk
E27 Lichtfabriek
Uden
Oranje singel
Breda
Laar
Berlicum
Gelderland
P.W. Alexanderlaan
Apeldoorn
Breegraven
Warnsveld
Gietelinkdijk
Hengelo (gld)
Hanengewei
Ermelo
Overijssel
Dr van Deenweg
Zwolle
Tichelmeesterlaan
Zwolle
Kamperstraat
Zwolle
Stationsstraat
Almelo
Wethouder Beverstraat
Enschede
Limburg
Laurierstraat
Echt
Sint Franciscusdreef
Heerlen
Insula
Heerlen
Stationsplein
Maastricht
Flevoland
Transistorstraat
Almere
Ranstad 22-147
Almere
Groningen
Leonard Springerlaan
Groningen
Boltemaheerd
Groningen
Galjoen
Zuidhorn
Friesland
Polluxweg
Leeuwaarden
Leij
Terherne
Drenthe
Kloekhorstraat
Assen
Drentse Werf
Hoogeveen
Zeeland
Lange Noordstraat
Middelburg
Stadhuisplein
Terneuzen
Volderstraat
Oostburg